J.K. Rowling ismét alkotott

J.K. Rowling most sem okozott csalódást

– legfrissebb irománya a gardróbjában lóg, egy alkalmi ruhára skiccelve.

A Harry Potter könyvek szülőanyja ötvenedik születésnapja alkalmából érdekes módot választott legújabb története megörökítésére: egészegyszerűen a ruhájára írta. A furcsaságok sora természetesen nem áll meg itt, hiszen hiába született valójában júliusban az írónő, ő tavaly halloweenkor tartotta az ötvenedik születésnapját.

„Fogalmam sincs, valaha publikálja-e valaki, viszont jelenleg a gardróbomban porosodik”. Az interjúban az árvák segítségére létrehozott Lumos alapítvány születéséről is beszélt. Mint kiderült, akkoriban különösen érzékeny volt a témával kapcsolatban, hiszen épp gyermeket várt. Egy vasárnapi újságban látta meg a képet, amin egy cseh intézményben nevelkedő kisgyermek dróthálóval fedett ágyban töltötte napjai jelentős részét.

“Megdöbbentem és elszörnyedtem. Úgy éreztem, mindenképpen tennem kell valamit ezért a kisfiúért és a sorstársaiért” – nyilatkozta az írónő. Rowling azt is hozzátette, azért is érintette ilyen mélyen a cikk, mert legjobban a tehetetlenségtől és a kis helyektől fél. Csak arra tudott gondolni, hogy ez a kisgyermek egész álló nap be van zárva, és nincs aki kiálljon érte.

Az írónő felidézte, hogy kiadója kérésére szerepeltek keresztnevei, a Joanne Kathleen helyett azok kezdőbetűi, a J. K. az első Harry Potter-regényen. Ugyanis mivel a történetet lányoknak és fiúknak is szánta, a kiadó jobbnak látta, ha egy ideig nem derül ki, hogy nő a szerző. Meglepetésükre, vagy sem, a regény óriási sikereket ért el rendkívül rövid idő alatt, és az amerikai boltok polcain is elfoglalta méltó helyét. Elmondása szerint magától sohasem választotta volna ezt az írói nevet, viszont akkori élethelyzetében annyira hálás volt kiadójának, hogy tulajdonképpen bármilyen más névbe is belement volna. Manapság azonban már örül is az írói álnévnek, úgy érzi, hiszen ezzel képes elválasztani magánéletét írói karrierjétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.