Kerékmosás, avagy varázsold fényesre felnid!

Semmi sem tudja úgy elrontani egy frissen mosott csillogó-villogó járgány összképét, mint az ápolatlan autó alkatrészek, főleg a koszos felnik. Ahogy használjuk az autónkat, fékpor és az úton lévő kosz fokozatosan lerakódik a felnik felületére, ezektől pedig gyakorta meglehetősen nehéz megszabadulni.

Ha neki akarunk látni a makacs réteg levakarásához, első lépésként készítsünk elő valamilyen detergens anyagot tartalmazó tisztítószert, melyet aztán finom mozdulatokkal vigyünk fel a felnik felületére. Érdemes egyébként az autómosás elején letudnunk a felni takarítást, hogy elkerüljük a fékpor és egyéb szennyeződések autónk többi részére fröcskölését.

De mi is az a fékpor és hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Az autók fékpofái általában karbon, vagy pedig fémszálakból állnak, melyet polymer ragasztó anyag tart össze. Fékezés hatására apró forró fémdarabok szóródnak szét a felniken és ezek tudnak makacs szennyeződéseket eredményezni. Persze itt vezetési stílus szerint változhat a kialakult szennyeződés mértéke, hiszen az agresszívabban fékezők sokkal több mocskot termelnek autójuk felnijeire. Ha a hétköznapi autósampon nem szedi le, ideje csavarnunk egyet az agresszivitási fokozaton.

Elég kíméletes a felni tisztítóm?

A kulcsa a dolognak, hogy tisztában legyünk azzal, milyen típusú felnink van, és ehhez válasszunk tisztítószert. A modern felnik többségét már megfelelő védőanyaggal vonják be, ám a régebbiek vagy galvanizáltak, vagy fényezett felnik. Egy savas tisztítószer lehet, hogy a sima bevonat nélküli alumínium felnin jól működik, de egy modernebbről konkrétan leeszi a védőréteget. A legjobb, ha olyan terméket veszünk, amin ott villog a „clearcoat safe” felirat, ha nem tudjuk, pontosan milyen felnink van.

Felni fajták

Az ideális tisztítószer kiválasztásához nem árt, ha tudjuk, pontosan milyen felni van az autónkon.

A króm bevonatú felnik fénylenek a legjobban, és valljuk be, rendkívül ízlésesek tudnak lenni az autónkon. Habár teljesítményben nem jelentenek előnyt az autó számára, ezek az egyik legnépszerűbb felni fajták manapság. Tisztításnál kifejezetten krómtisztítót és finom anyagú törlőkendőt érdemes használni.

Az alumínium öntvény felnik alumínium és magnézium ötvözésével készülnek és nem csak külsőre csinosak, hanem az autó kezelhetőségén is jelentősen képesek javítani, mivel meglehetősen könnyebbek a többi típusnál. Tisztításnál gyakorta elég hagyományos mosószeres vizet használni, ám a valódi csillogást a kifejezetten alu-felni tisztításra javasolt szerekkel érhetünk el.

Az acél felnik évtizedek óta a legalapvetőbb típusnak számítanak, viszont az alu felnik hódítása óta jelentősen hátracsúsztak a népszerűségi listán (főleg újabb autó típusok esetében). Egyébként ezek igénylik a legkevesebb törődést és minden kétséget kizáróan a legellenállóbbak is… Más kérdés, hogy villantani nem ezzel fogunk.

 

Van értelme a viaszos kezelésnek?

Amint végeztünk az alapos tisztítással, fogjunk egy adag Karnaubaviaszt, és vigyük fel a felnik felületére. Így nem csak tovább megőrizhető a ragyogás, de a szétszóródó forró fékport is felfogja a kialakított a plusz réteg. A legközelebbi mosás alkalmával lényegesen könnyebb dolgunk lesz, csak ne várjunk hónapokat az ismétléssel.

Találkozhatunk olyan megoldásokkal is, ahol a féktárcsa és a felni közé egy lemezt szerelnek a fékpor szóródásának megakadályozásához. Mi erre csak annyit mondanánk, nem túl bölcs dolog az autó gyári légáramlásával és fékhűtésével szórakozni. Tartsuk észbe, hogy vannak kifejezetten olyan fékbetétek, amelyek kevesebb port szórnak használat közben. Amikor tehát eljön a következő fékbetét csere ideje, érdemes olyat választani, ami a legkevesebb port hagyja maga után.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.